Geniet - Catering & Homecooking - Easy BBQ

Easy BBQ

Bakken en grillen zonder moeite

Tijd voor een barbecue bij je thuis? Wij maken het je graag gemakkelijk! Geniet. heeft namelijk een ruim aanbod aan barbecue gerechtenpraktische toebehoren en enkele handige tips & tricks … easy! 

Het aanbod

Vlees, veggie, kreeft, ...

Onze Easy BBQ pakketten kan je bestellen via onze bestelsite voor afhaal of levering!

Wij hebben een ruim aanbod aan barbecue gerechten met vlees, gevogelte en kreeft, salades en sauzen. Bovendien voorzien we ook enkele praktische toebehoren zoals briketten, kruiden en een vleestang. 

Wil je graag meer weten over de bereiding? Lees hieronder dan onze tips & tricks. 

Geniet - Catering & Homecooking - Easy BBQ

Tips & tricks

Keukenmateriaal en ingrediënten

  • Keukenhanddoek
  • Vleestang (te bestellen in onze bestelsite) 
  • Kokosbriketten of houtskool (te bestellen in onze bestelsite) 
  • Aanmaakblokjes 
  • Aluminium grillplaatje
  • Snijplank
  • Olijfolie
  • Peper en zout / zeezout 
  • Smoky BBQ mix kruiden (te bestellen in onze bestelsite) 
  • Emmer met water
  • Dek je eettafel alvorens je start met grillen. Zo kan je, wanneer het vlees, het gevogelte of de vis klaar is, meteen starten met eten. Het geeft een rustig en georganiseerd gevoel.
  • Leg je keukenmaterialen al klaar vooraleer je begint met grillen.
  • Plaats voor de veiligheid een emmer met water in de buurt van je BBQ.
  • Plaats een (klein) werktafeltje kort aan je BBQ. Zo kan je al je keukenmaterialen en vlees of visproducten netjes klaarleggen. Een ervaren griller kan zich ook een glaasje wijn klaarzetten.
  • Neem de tijd totdat het houtskool / kokosbrikken / hout voldoende heet zijn alvorens je start met grillen.
  • Geniet je ervan om even pauze te nemen tijdens het eten? Bak dan niet meteen alles van in het begin. Ben je bijvoorbeeld met 8, maak dan eerst 10 porties vlees, gevogelte of vis klaar. Nadien begin je opnieuw te grillen. Op deze manier blijft alles warm en geef je jezelf de tijd om mee te genieten met je familie of gasten.
  • Bak je toch liever alles van in het begin, hou dan je vlees, gevogelte of vis warm met aluminiumfolie, in een bain marie of in een hete luchtoven op 90 °C.
Er zijn verschillende warmte zones op de BBQ

  • Warme zone = directe warmte 
  • Koudere zone = indirecte warmte

Je kan het vlees best 30 minuten voor het bakken uit de koelkast halen. Zo gaat het vlees niet te koud op de grill. 

Je kan indien nodig je vlees kruiden voor het bakken. Dan moet je dit tijdens het grillen niet meer doen.

Voor het aanbakken van je vlees / gevogelte / vis :

  • Strijk je vlees / gevogelte / vis lichtjes in met olijfolie. Dit kan met behulp van een keukenpenseel of strijk met je handen wat drupjes olijfolie uit over het vlees. Gebruik niet te veel olijfolie om te voorkomen dat olie op de hete kolen druipt. Dit veroorzaakt namelijk kleine vlammetjes en/of rook en maakt het bakken / grillen minder aangenaam voor jezelf en het product. 
  • Schroei je vlees / gevogelte / vis voldoende aan. Dit gebeurt steeds in de directe zone! Hier moet je wat geduld voor hebben. Wanneer de ene zijde is dichtgeschroeid draai dan je vlees / gevogelte / vis om. Neem je tijd om ook de tweede kant goed dicht te schroeien. 
  • Indien je dit wenst kan je na het dichtschroeien van beide kanten je vlees / gevogelte / vis op een aluminium grillplaatje leggen. Zo kan het product zachtjes verder garen. Leg het aluminium grillplaatje even op de warme zone gedurende ongeveer 5 min. Daarna verplaats je het aluminium grillplaatje naar een koudere zone. Let op, deze zone moet wel voldoende warm zijn om het vlees verder te laten garen. Indien je een deksel hebt, kan je deze altijd sluiten 
  • Extra tip: start met het vlees / vis / gevogelte met langere gaartijd. Een hele kipfilet dient bijvoorbeeld langer te garen dan een BBQ-worst of chipolata. 
  • Draai je vlees tijdens het grillen om met de vleestang. Prik niet met een vork in het vlees want zo ontsnappen de sappen in het vlees.

Haal je côte à l’os (1000 gram) 2 uurtjes voor het grillen uit je koelkast! Dit om ervoor te zorgen dat het vlees niet te koud op de grill gaat. Bij zomerse temperaturen kan je best het vlees op een koelere plaats in de keuken leggen.

Bakwijze en baktijd

  • Côte à l’os saignant 15 min. 
  • Côte à l’os à point 15 à 20 min.
  • Côte à l’os bien cuit 25 à 30 min.

 

Voor het aanbakken van de côte à l’os:

  • Strijk het vlees lichtjes in met olijfolie. Dit kan met behulp van een keukenpenseel of strijk met je handen wat drupjes olijfolie uit over het vlees. Gebruik niet te veel olijfolie om te voorkomen dat olie op de hete kolen druipt. Dit veroorzaakt namelijk kleine vlammetjes en/of rook en maakt het bakken / grillen minder aangenaam voor jezelf en het product. 
  • Schroei voldoende aan! Hier moet je wat geduld hebben. Wanneer de ene zijde is dichtgeschroeid draai dan pas je vlees om. Neem je tijd om ook de tweede kant goed dicht te schroeien.
  • Indien je dit wenst kan je na het dichtschroeien van beide kanten je vlees op een aluminium grillplaatje leggen. Zo kan het product zachtjes verder garen. Leg het aluminium grillplaatje even op de warme zone gedurende ongeveer 10 min (5 min. aan elke kant). Daarna verplaats je het aluminium bakje naar een koudere zone. Let op deze zone moet wel voldoende warm zijn om het vlees verder te garen.
  • Ideaal zou zijn wanneer het vlees klaar is met grillen om het 5 à 7 min. te laten rusten onder aluminiumfolie. Op deze manier kan het vlees ontspannen en zo behoudt het smaak en sappigheid.
  • Ossenhaas saignant ( rood van binnen) 6 à 8 min.
  • Ossenhaas à point (roze van binnen) 8 à 12 min.
  • Ossenhaas bien cuit (doorbakken) 15 à 18 min.
  • Ierse steak saignant ( rood vanbinnen) 6 à 8 min.
  • Ierse steak à point (roze van binnen) 8 à 12 min.
  • Ierse steak bien cuit (doorbakken) 12 à 15 min.
  • Leg de kreeft eerst met de vleeskant naar beneden op de warme zone van je grill (maximaal 2 minuten) en draai dan de kreeft om.
  • Verplaats de kreeft naar indirecte warmte, leg de scharen op de barbecue op directe warmte.
  • Smeer de boter over de kreeften, herhaal dit om de minuut. In de tussentijd doe je het deksel van je BBQ dicht.
  • Na 6 à 7 minuten is de kreeft gaar

Beide aardappelgerechten leveren we gaar aan. Dit wil zeggen dat je enkel je aardappel opnieuw warmte moet geven. Je kan deze altijd doormidden snijden en aan beide kanten aangrillen op de BBQ. Verwijder de aluminiumfolie niet. Je kan best de aardappel al bij de start op de BBQ leggen. Dit om ervoor te zorgen dat je aardappel voldoende warm is.

Je kan de little gem rauw aanbieden met een beetje olijfolie, peper en zout.

Maar je kan de little gem ook aangrillen op de BBQ. Hoe doe je dit?
Besprenkel de little gem met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Leg de little gem op de warme zone (indien je wenst kan je deze op een aluminium grillplaatje leggen). De little gem wordt zacht van structuur. Indien je wenst kan je de little gem afwerken met parmezaanse krullen, super lekker!

Bij een kleine BBQ, verwarm je best je sauzen op het fornuis, zo hou je voldoende plaats over op je BBQ.

Indien je voldoende plaats op je BBQ hebt neem je een sauspannetje en verwarm je saus meteen. Ik warm meestal mijn saus op bij het aanschroeien van het vlees / gevogelte / vis, wanneer deze tijdig warm is plaats ik deze even op mijn werktafel en hou deze warm door het sauspannetje af te dekken mat aluminiumfolie. Wanneer het vlees / gevogelte / vis bijna klaar is plaats ik het sauspannetje terug op de BBQ.